Botwinka w wersji wege

3 porcje

Składniki

  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 1 burak (w przypadku, gdy buraczki w botwince są małe)
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • pęczek botwinki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki śmietany

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy litr wody i stawiamy na gaz. Wrzucamy pieprz i liść laurowy.  W międzyczasie myjemy warzywa.

Buraka obieramy ze skóry i kroimy w drobne paseczki lub kosteczkę. Wrzucamy do zupy. Selera i pietruszkę obieramy ze skórki, wrzucamy także do zupy. Marchewki obieramy, kroimy w talarki – lądują w zupie. Wszystko gotujemy pod przykryciem.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do gotującej się zupy. W międzyczasie obieramy buraczki z botwinki i wszystko (buraczek i zieloną część) kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do zupy. Solimy. Gotujemy ok. 20-30 min (do miękkości warzyw). Gdy warzywa już będą miękkie dodajemy koncentrat i chwilę gotujemy.

Opcjonalnie na talerz wkładamy łyżeczkę śmietany. Wlewamy ciutkę zupy, mieszamy ze śmietaną, aby ta się nie zważyła. I nalewamy resztę zupy.

Smacznego!

Jeśli post Ci się podoba lub uważasz, że może kogoś zainspirować, będzie mi miło, gdy go udostępnisz lub polubisz:)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.