Curry z dorsza w wersji light

Jestem miłośniczką ostrych dań, z dużą ilością czosnku, imbiru i różnego rodzaju przypraw. Uwielbiam wytapiać w woku na odrobinie oleju aromaty rozmaitych przypraw. Jednak niekiedy trzeba zjeść nieco delikatniej. Takim daniem jest curry z dorszem.

Składniki

  • Mleczko kokosowe (puszka)
  • Łyżeczka (dla wersji ostrej) lub mniej (dla łagodnej) żółtej pasty curry
  • 2-3 cm korzeń imbiru
  • Łyżeczka kurkumy
  • 5 małych ziemniaczków
  • Mała cukinia
  • Sól
  • 400-500 g polędwicy z dorsza
  • Kawałek limonki

Przygotowanie:

Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsze plasterki.

Do garnka lub woka  wlewamy puszkę mleka koksowego. Wstawiamy na gaz. Wrzucamy pastę, starty imbir i kurkumę. Mieszamy. Dodajemy ziemniaki. Trochę gotujemy, aby zmiękły.

Cukinię myjemy, kroimy na grubsze plastry. Gdy ziemniaki będą już podgotowane dodajemy cukinię. Solimy do smaku.

Dorsza kroimy na ok. 2 cm kawałki, dodajemy do curry.

Na koniec wyciskamy sok z „dupki” od limonki.

Podajemy z ryżem, najlepiej jaśminowym.

Curry z dorsza

 

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.