Ed Red – miejsce w Hali Mirowskiej – zamknięte – działa w formie wysyłkowej

Ed Red to nowa restauracja znajdująca się na pięterku Hali Mirowskiej. Fajnie usytuowana, widać ją z ulicy przez wielkie witryny okienne. Na dole niestety zniechęcają drzwi, które otwierają się z dużym wysiłkiem nawet pod naporem dorosłego mężczyzny.

02

Wystrój restauracji jest ciekawy, trochę industrialny, nowoczesny. Jest spory wybór whisky, ale niewielki wybór piw, co stanowi minus jeśli mowa o „męskim wyjściu do knajpy”. Ja zamawiam Kir (15 zł) czyli klasyczny aperitif na bazie białego wytrawnego wina z kroplą likieru crème de cassis. Smakuje rewelacyjnie. Na przystawki bierzemy siekany tatar z polędwicy wołowej (29 zł). Znawczynią tatara nie jestem, ale zjeść go lubię. Komisyjnie stwierdzamy, że jest dobry, delikatny, w sam raz. Podany z drobniutko pokrojoną cebulką, marynowaną pieczarką i ogóreczkiem.

Tatar
Tatar

Druga przystawka to zupa z dorsza i białej kiełbasy z papryką (18 zł). Połączenie nietypowe, ale jakże udane. Delikatnie ostra, kremowa konsystencja zupy smakuje wyśmienicie, choć… jest za słona.

Zupa w dorsza z białą kiełbaską
Zupa w dorsza z białą kiełbaską

On tradycyjnie bierze filet z polędwicy wołowej (75 zł), średnio wysmażony. Wysmażony okazuje się być perfekcyjnie. Do tego sosik pieprzowo ziołowy – absolutnie fantastyczny. Smakuje jak barbecue z bardzo wyraźną nutą świeżego rozmarynu. Niebo w przysłowiowej gębie. Do tego pieczone warzywa z korzennym miodem (9zł). Fenomenalne!

Filet z polędwicy wołowej
Filet z polędwicy wołowej

Jako danie główne zamawiam kanapkę Eda z peklowaną sezonowaną wołowiną (31 zł). Dobra, ale jak dla mnie bez szału. Duża, sporo warzyw, jednak znowu za słona.

Kanapka Eda
Kanapka Eda

Jeśli chodzi o desery spróbowaliśmy dwa. Pierwszy to rozmarynowy crème brûlée z lodami ciasteczkowymi (18 zł). Pyszny, z idealną skorupką na wierzchu. Rewelacja.

Crème brûlée
Crème brûlée

Drugi to sernik na parze z czarną porzeczką i cynamonową kruszonką (18 zł). Bardzo dobry. Ser miałki niemalże jak mus, na wierzchu posypany rewelacyjną kruszoną.

Sernik na parze z czarną porzeczką i cynamonową kruszonką
Sernik na parze z czarną porzeczką i cynamonową kruszonką

Generalnie Ed Red to miejsce dla mięsożerców. Nie jest tanio. Nie wiem, jak smakuje tam stek, więc steka zostawiam na inną okazję. Wówczas będę mogła porównać z innymi lokalami.

Kontakt:

Warszawa, Plac Mirowski 1 (Hala Mirowska)

Jeśli post Ci się podoba lub uważasz, że może kogoś zainspirować, będzie mi miło, gdy go udostępnisz lub polubisz:)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.