Eger – gdzie zjeść?

Zupełnie tego posta nie planowałam, ale… w Egerze wyjątkowo wybraliśmy się do hotelowej restauracji. Zazwyczaj tego nie robimy. Tym razem zmęczenie, bliskość restauracji i bardzo dobre opinie na Trip Advisor sprawiły, że zajrzeliśmy do Senatora. I to był strzał w dziesiątkę! Następnego dnia nawet zjedliśmy obiad wcześniej niż zwykle tylko dlatego, by móc znowu zjeść w Senatorze.

Co ciekawe, Eger jest nastawiony na polskich turystów, więc menu jest po węgiersku, angielsku i polsku? Na pierwszy ogień poszły przystawki. Wątróbka gęsia na zimno (czyli nic innego jak foie gras) ze skwarkami (2500 HUF czyli ok. 34 zł). Do tego idealna, przepyszna, inna niż znana mi do tej pory czerwona cebula w occie. W smaku delikatnie winna, z przyprawami, które trudno opisać. Absolutnie fantastyczna! Idealnie uzupełniała smak foie gras.

Foie Gras

Druga przystawka to pierożki z mięsem a la hortobagy, a na to delikatny, gładziutki, krem z papryki kapia (1550 HUF czyli ok. 21 zł). Istny rarytas.

Pierożki z mięsem a la hortobagy

Tym razem poszliśmy na całość. Zamówiliśmy też zupę. Gulasz z bawołu z kluseczkami i ziemniaczkiem (1350 HUF czyli ok. 18 zł). Przepyszny, nie za tłusty, nie za słony, odpowiednio ostry, idealny. Tylko ta miska obtłuczona jak dla mnie nadająca się do wyrzucenia, a nie na stół.

Zupa gulaszowa z bawołu z kluseczkami i ziemniaczkiem

Spośród zup spróbowaliśmy jeszcze następnego dnia rosół z perliczki (1150 HUF = 16 zł). Delikatna zupka. Fajna dla dziecka. Dla mnie zbyt mało wyrazista.

Rosół z perliczki

Spróbowaliśmy oprócz tego pierś z kaczki z ragaut z żołądków ze śmietankowym puree ziemniaczanym (3650 HUF czyli ok. 48 zł). Wszystko wyśmienite. Puree rozpływające się w ustach z kontrastującym  wyrazistym ragaut rewelacyjnie wtórowały kaczce.

Pierś z kaczki z ragaut z żołądków ze śmietankowym puree ziemniaczanym

Polędwiczki wieprzowe z risotto z gęsich wątróbek z sosem aksamitnym z borowikami również nie pozostawały w tyle (3450 HUF czyli ok. 47 zł).

Polędwiczki wieprzowe z risotto z gęsich wątróbek z sosem borowikowym

Następnego dnia spróbowaliśmy również gulasz cielęcy z galuskami czyli węgierskimi tradycyjnymi kluseczkami (3250 HUF czyli ok. 44 zł). Dobry, choć ja niestety fanką cielęciny nie jestem.

Gulasz cielęcy z galuskami

Ciekawie smakował również gulasz z policzków wołowych z pikantnymi mini pączkami z czarnuszką (3050 HUF czyli ok. 42 zł). Policzki rozpływały się w ustach, przykryte rewelacyjnym sosem. Pączki to jakby puree ziemniaczane zapiekane. Pyszne.

Policzki wołowe z pikantnymi mini pączkami z czarnuszką

Dla uzupełnienia lokalne wino i wieczór jest Wasz, a następnego dnia można ruszać w okolicę

Senator wieczorową porą

Adres:

https://www.senatorhaz.hu/en/

Eger, Dobó István u. 11, 3300 Węgry

Jeśli post Ci się podoba lub uważasz, że może kogoś zainspirować, będzie mi miło, gdy go udostępnisz lub polubisz:)

 

Leave A Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *