Jajko sadzone z hummusem i awokado

Wiosenne, lekkie śniadanie. Pomysł zaczerpnęłam z bloga kwestia smaku, ale jak to zazwyczaj mam w zwyczaju zmodyfikowałam go względem składników, jakie akurat mam w posiadaniu.

Składniki:

2 porcje

  • 4 łyżki hummusu
  • 2 szczypty mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/2 awokado
  • garść pomidorków koktajlowych lub 1 pomidor
  • kilka kiści liści roszponki
  • 2 łyżki rzeżuchy
  • 2 łyżki sezamu czarnego lub białego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeczka oleju kokosowego lub masła
  • opcjonalnie pieczywo

Przygotowanie:

Hummus wykładamy na talerze. Mój ma trochę ciemny kolor, gdyż nie miałam jasnego sezamu, więc pastę tahini, potrzebną do jego przygotowania, wykonałam z czarnego sezamu.  Posypujemy mielonym kminem rzymskim. Dodajemy obrane i pokrojone awokado, pokrojone na kawałeczki pomidorki i  roszponkę.  Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, skrapiamy oliwą.

Na suchej patelni prażymy delikatnie sezam i posypujemy nim składniki na talerzach. Na tej samej patelni roztapiamy olej kokosowy lub masło i smażymy jajka sadzone. Solimy według upodobań. Kładziemy na talerzach. Posypujemy rzeżuchą.

Dla chętnych dodatkowo podajemy z pieczywem.

Leave A Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *