Kompot z rabarbaru

W letni dzień kompot z rabarbaru jest wręcz idealny. Schłodzony, kwaskowaty, cudownie orzeźwia. A przy tym jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu.

Przepis na średniej wielkości garnek kompotu

Składniki:

5 łodyżek rabarbaru

Opcjonalnie 1 jabłko

Cukier według uznania

Opcjonalnie goździki

Opcjonalnie cytryna

Wykonanie:

Myjemy rabarbar i jabłko (jeśli chcemy je dodać). Jabłko kroimy na 4 części, wykrawamy gniazda nasienne, każdą cząstkę kroimy wzdłuż na trzy lub jak tylko chcecie.

Z rabarbaru odkrawamy końcówki. Gdy wyciągnie się z rabarbaru fioletowa nitka to ciągniemy ją do końca, by pozbyć się włókna. Następnie kroimy rabarbar na kawałki ok. 1 cm.

Wszystko wrzucamy do garnka, wlewamy ok. 2 litry zimnej wody, wsypujemy ok. 4 łyżki  cukru, ewentualnie dokładamy goździki.

Stawiamy na gaz i gotujemy ok. 30 min. Próbujemy czy dobre i ewentualnie dosładzamy lub wciskamy kilka kropel cytryny.

Pijemy schłodzony.

Jeśli post Ci się podoba lub uważasz, że może kogoś zainspirować, będzie mi miło, gdy go udostępnisz lub polubisz:)

 

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.