Szybki i prosty w wykonaniu krem z orientalną nutką.
Przepis na 3 porcje
Składniki:
- 1 batat
- 1 marchewka
- Łyżeczka masła lub oliwy
- Ząbek czosnku
- 2 cm korzeń imbiru
- ¼ łyżeczki kuminu w ziarenkach
- ¼ łyżeczki mielonej kolendry
- ¼ łyżeczki kurkumy
- Pół szklanki mleczka kokosowego
- 2 łyżki śmietany kremówki lub jogurtu greckiego
- ¼ łyżeczki garam masala
Przygotowanie:
Batata obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w grubsze plasterki.
Czosnek obieramy ze skórki i kroimy drobniutko. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i starty imbir. Chwilę trzymamy na ogniu. Wrzucamy batata i marchewkę. Dodajemy kumin, kolendrę i kurkumę. Chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy tyle wody, by warzywa były zakryte. Gotujemy do miękkości.
Lekko przestudzamy. Blendujemy. Ponownie stawiamy na gaz. Mieszając dodajemy pół szklanki mleczka kokosowego i dwie łyżki śmietany kremówki (lub jogurtu greckiego). Jeśli krem będzie za gęsty dolewamy ociupinkę wody. Na koniec dodajemy garam masala, mieszamy i gotowe.