Krem z batata i marchewki

Szybki i prosty w wykonaniu krem z orientalną nutką.

Przepis na 3 porcje

Składniki:

  • 1 batat
  • 1 marchewka
  • Łyżeczka masła lub oliwy
  • Ząbek czosnku
  • 2 cm korzeń imbiru
  • ¼ łyżeczki kuminu w ziarenkach
  • ¼ łyżeczki mielonej kolendry
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • Pół szklanki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki lub jogurtu greckiego
  • ¼ łyżeczki garam masala

 

Przygotowanie:

Batata obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w grubsze plasterki.

Czosnek obieramy ze skórki i kroimy drobniutko. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i starty imbir. Chwilę trzymamy na ogniu. Wrzucamy batata i marchewkę. Dodajemy kumin, kolendrę i kurkumę. Chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy tyle wody, by warzywa były zakryte. Gotujemy do miękkości.

Lekko przestudzamy. Blendujemy. Ponownie stawiamy na gaz. Mieszając dodajemy pół szklanki mleczka kokosowego i dwie łyżki śmietany kremówki (lub jogurtu greckiego). Jeśli krem będzie za gęsty dolewamy ociupinkę wody. Na koniec dodajemy garam masala, mieszamy i gotowe.

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.