Letnia zielona sałatka

Kiedy upał za oknem aż szkoda tracić czas na stanie przy garnkach. Rewelacyjnie wówczas sprawdzą się szybkie i łatwe przepisy. Taka właśnie jest zielona micha z sałaty, szpinaku i awokado. Idealna, by jeść ją samą lub jako dodatek do czegoś bardziej treściwego.

Przepis na 3 porcje

Składniki:

  • 4 liście sałaty lodowej
  • 2 garści szpinaku baby
  • Pół sporego dojrzałego awokado
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu lipowego lub wielokwiatowego
  • Płaska łyżeczka musztardy
  • Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Myjemy szpinak i sałatę. Sałatę rwiemy na mniejsze części. Wrzucamy do miski razem ze szpinakiem.

Awokado obieramy, kroimy na dość duże kawałki i wrzucamy na liście.

W kubku przygotowujemy sos. Zaczynamy od miodu i soku z cytryny. Energicznie mieszamy. Dodajemy po trochu oliwy, mieszamy. Dodajemy musztardę, mieszamy. Polewamy nim sałatkę. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

 

2 Comments

  1. Ania 6 listopada 2017 at 17:09

    Uwielbiam takie sałatki 🙂

    Reply
    1. Smak Szlaku 10 listopada 2017 at 17:26

      Spróbuj mojej, na takie zimne dni, jak teraz, będzie wspomnieniem lata:)

      Reply

Skomentuj Smak Szlaku Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.