Śledzie z suszonymi śliwkami i żurawiną

Składniki

  • 250 g filetów śledzia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 80 ml wina wytrawnego
  • 8 śliwek suszonych
  • Garść suszonej żurawiny

Przygotowanie

Śledzie namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny. Odsączamy.

Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w piórka.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę na złoty kolor. Wlewamy wino. Podgrzewamy.

Dodajemy śliwki i żurawinę. Chwilę smażymy.

Śledzie kroimy na około 2 centymetrowe kawałki i wkładamy do słoika, przekładając naprzemiennie zalewą. Dwa-trzy kawałki śledzia, zalewa, itd.

Odstawiamy do lodówki na minimum dobę.

Jeśli post Ci się podoba lub uważasz, że może kogoś zainspirować, będzie mi miło, gdy go udostępnisz lub polubisz:)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.