Składniki
- 250 g filetów śledzia
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 80 ml wina wytrawnego
- 8 śliwek suszonych
- Garść suszonej żurawiny
Przygotowanie
Śledzie namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny. Odsączamy.
Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę na złoty kolor. Wlewamy wino. Podgrzewamy.
Dodajemy śliwki i żurawinę. Chwilę smażymy.
Śledzie kroimy na około 2 centymetrowe kawałki i wkładamy do słoika, przekładając naprzemiennie zalewą. Dwa-trzy kawałki śledzia, zalewa, itd.
Odstawiamy do lodówki na minimum dobę.
Jeśli post Ci się podoba lub uważasz, że może kogoś zainspirować, będzie mi miło, gdy go udostępnisz lub polubisz:)