Spaghetti „po Bolońsku”

Spaghetti, które teraz pokazuję, to takie moje szybkie danie. W Bolonii nie byłam, ale sądzę, że z Bolonią ma tyle wspólnego co pierogi ruskie z Rosją albo barszcz ukraiński z Ukrainą.

Przepis na 3 porcje

Składniki:

  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 cebula średniej wielkości
  • Łyżka oliwy
  • 30 dkg mięsa mielonego (dowolnego – ja zazwyczaj robię z mieszanego)
  • Makaron spaghetti – tyle ile potrzebujecie na trzy porcje
  • Sól do smaku
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki bazylii
  • Ewentualnie ½ łyżeczki tymianku
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej
  • Papryka ostra – do smaku – zależy, czy chcecie wersję ostrą czy łagodną
  • Puszka pomidorów
  • Szczypta cukru
  • Listki świeżej bazylii

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.

W międzyczasie czosnek i cebulę obieramy ze skórki i kroimy drobniutko. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek i cebulkę, by lekko się zeszkliły. Do tego dorzucamy mięso i od razu zaczynamy mieszać i „dźgać”, by nie zbiło się w kulki. W międzyczasie solimy do smaku, dodajemy przyprawy. Cały czas mieszamy. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy pomidory. Mieszamy, gotujemy, dodajemy cukier.

Makaron odcedzamy, na to kładziemy sos, listek bazylii i voilà😊

Jeśli post Ci się podoba lub uważasz, że może kogoś zainspirować, będzie mi miło, gdy go udostępnisz lub polubisz:)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.