Zabielany wege barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony to moja ulubiona zupa. Najbardziej ze startymi buraczkami. Dlatego też jest to jedna z częściej robionych przeze mnie zup. Tym razem wprowadziłam jedną, bardzo istotną zmianę, bo przygotowałam go na zakwasie, który został mi po świętach.

Zakwas zrobiłam według tego przepisu.

Przepis na 4 porcje

Składniki

  • 3 buraki
  • 5 ziemniaków średniej wielkości
  • Garść mrożonych warzyw lub jedna marchewka i jedna pietruszka
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • Zakwas buraczany
  • Sól i pieprz do smaku
  • Śmietana, najlepiej 18%

Przygotowanie

Buraki myjemy i gotujemy godzinę. Następnie studzimy. W międzyczasie obieramy ze skórki ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę.

Do garnka wlewamy 3 litry wody i wstawiamy na kuchenkę. Wrzucamy ziele angielskie i pieprz. Marchewkę i pietruszkę obieramy i drobno kroimy lub łapiemy garść mrożonych warzyw i wrzucamy do garnka. Dokładamy ziemniaki, gotujemy przez 20 minut.

W międzyczasie obieramy ze skórki buraki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ja robię to w robocie kuchennym. Jest znacznie szybciej. Gdy ziemniaki i pozostałe warzywa są ugotowane, wrzucamy do garnka starte buraki. Gotujemy chwilkę i dolewamy ok. 100 ml zakwasu (lub więcej do smaku). Solimy i pieprzymy (najlepiej świeżo mielonym pieprzem) też do smaku.

Na talerzu podajemy ze śmietaną.

Jeśli post Ci się podoba lub uważasz, że może kogoś zainspirować, będzie mi miło, gdy go udostępnisz lub polubisz:)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.