Zupa rybna

Zupa rybna to danie, które kojarzy mi się mocno z podróżami.  Właśnie w nadmorskich miejscowościach zamawiamy ją bardzo często. Zupa ta w zależności od regionu smakuje inaczej. Zawsze jej przygotowanie wydawało mi się bardzo trudne, dlatego w ogóle się za nie nie zabierałam. Tymczasem okazuje się, że przygotowanie nie wymaga większej filozofii, więc zachęcam do spróbowania.

Przepis na 2 porcje

Bulion rybny

  • 860 g skrawków ryb (mogą być głowy karpia)
  • 250 ml białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 1 cebula
  • 1 goździk
  • 1 kawałek selera naciowego
  • Łyżka soku z limonki
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • 3 cm obranego korzenia z kurkumy
  • Pół łyżki soli

Zupa rybna

  • 4 ziemniaczki
  • 150 g fileta z ryby, np. łosoś
  • 150 g krewetek (jeśli są zamrożone, to rozmrażamy je)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ¾ puszki pomidorów pokrojonych
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 300 ml bulionu rybnego
  • Sól
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • Garść świeżej kolendry

Przygotowanie

Bulion

Aby ugotować zupę potrzebny jest bulion. Jeśli go już posiadacie, to część pierwszą przepisu pomijamy. Skrawki ryb myjemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i winem na tyle, by ryby były przykryte. Na wolnym ogniu gotujemy do wrzenia. Zbieramy szumowiny.

Gotujące się skrawki ryb

Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę.

Do wrzącej zupy wrzucamy pozostałe składniki z części “bulion”, czyli cebulę, seler naciowy, goździk, sok z limonki, pietruszkę, kurkumę, sól i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.

Obrany i nieobrany korzeń kurkumy

Zupa rybna

W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Gotujemy w oddzielnym garnku 10-15 minut.

Krewetki myjemy, obieramy z  pancerzy, wyciągamy jelitko. Aby je wyciągnąć nacinamy delikatnie krewetkę wzdłuż i wyciągamy czarne lub przezroczyste jelito. Lekko solimy. Odkładamy do miseczki.

Rybę myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na ok. 2-3 cm kawałki. Lekko solimy. Odkładamy.

Cebulę kroimy w kostkę. Podgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy cebulkę. Po minucie dodajemy pokrojony drobno czosnek. Podsmażamy chwilkę. Dodajemy chilli i paprykę, mieszamy.

Wrzucamy pomidory. Dodajemy bazylię. Podgrzewamy do wrzenia. Wszystko przekładamy do garnka. Wlewamy 300 ml bulionu. Podgrzewamy. Do środka wrzucamy ugotowane (ale nie rozgotowane, odcedzone) ziemniaczki. Gotujemy je jeszcze razem z cebulą, pomidorami i czosnkiem ok. 5 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Dodajemy krewetki i rybę. Gotujemy delikatnie mieszając 4-5 minut. Pod koniec dodajemy garść świeżej kolendry.

Pozostały bulion warto przecedzić i zamrozić.

Jeśli post Ci się podoba lub uważasz, że może kogoś zainspirować, będzie mi miło, gdy go udostępnisz lub polubisz:)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *