Teraz coś w duchu „no waste”! Pewnie wyrzucacie liście z rzodkiewki, a to błąd. Można z nich zrobić super szybką i dobrą zupę.
Przepis na 2 porcje
Składniki:
- Jedna czerwona cebulka (średniej wielkości)
- Łyżka oliwy
- 4 małe młode ziemniaki
- Liście z pęczka rzodkiewki
- Kilka rzodkiewek
Przygotowanie
Cebulę obieramy i kroimy byle jak.
Ziemniaki myjemy dokładnie i kroimy w kostkę.
W rondlu, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulkę. Mieszamy. Podsmażamy około 3 minuty, wrzucamy ziemniaczki.
Liście rzodkiewki myjemy i wrzucamy do garnka z ziemniaczkami i cebulą. Wlewamy 100 ml wody i gotujemy do miękkości.
Gdy warzywa będą miękkie, lekko studzimy i blendujemy.
Wlewamy na talerze. Rzodkiewki ścieramy na tarce i kładziemy na wierzch. Voilà!
Jeśli post Ci się podoba lub uważasz, że może kogoś zainspirować, będzie mi miło, gdy go udostępnisz lub polubisz:)