4 porcje
Składniki
- 1 średniej wielkości cebulka
- 1 marchewka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Garść mrożonej lub świeżej zielonej fasolki
- 4 ziemniaki
- 1-2 ząbki czosnku
- 0,7-1 litr pomidorów (ja dodaję zazwyczaj domowej roboty, można dodać 2 puszki pomidorów)
- 4 łyżki czerwonej soczewicy (można też użyć soczewicę innego koloru)
- 1 łyżeczka cząbru
- Szczypta chilli (zazwyczaj dodaję tajskie, ale może być zwykłe)
Przygotowanie
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w talarki. W rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i marchewkę. Dorzucamy fasolkę. Podsmażamy mieszając.
W międzyczasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki. Dorzucamy do pozostałych warzyw. Smażymy mieszając. Obieramy ze skórki i drobno kroimy czosnek. Wrzucamy do reszty, smażymy chwilę.
Wrzucamy pomidory. Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie wrzucamy do zupy. Doprawiamy. Gotujemy ok. 30 minut. Jeśli będzie za gęsta dodajemy trochę wody, ale cała moc tej zupy jest wtedy, gdy jest gęsta.
Jeśli post Ci się podoba lub uważasz, że może kogoś zainspirować, będzie mi miło, gdy go udostępnisz lub polubisz:)