3 porcje
Składniki
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka pieprzu
- 1 burak (w przypadku, gdy buraczki w botwince są małe)
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- pęczek botwinki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki śmietany
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy litr wody i stawiamy na gaz. Wrzucamy pieprz i liść laurowy. W międzyczasie myjemy warzywa.
Buraka obieramy ze skóry i kroimy w drobne paseczki lub kosteczkę. Wrzucamy do zupy. Selera i pietruszkę obieramy ze skórki, wrzucamy także do zupy. Marchewki obieramy, kroimy w talarki – lądują w zupie. Wszystko gotujemy pod przykryciem.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do gotującej się zupy. W międzyczasie obieramy buraczki z botwinki i wszystko (buraczek i zieloną część) kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do zupy. Solimy. Gotujemy ok. 20-30 min (do miękkości warzyw). Gdy warzywa już będą miękkie dodajemy koncentrat i chwilę gotujemy.
Opcjonalnie na talerz wkładamy łyżeczkę śmietany. Wlewamy ciutkę zupy, mieszamy ze śmietaną, aby ta się nie zważyła. I nalewamy resztę zupy.
Smacznego!
Jeśli post Ci się podoba lub uważasz, że może kogoś zainspirować, będzie mi miło, gdy go udostępnisz lub polubisz:)