Ciasto gruszkowo-imbirowe

To ciasto będzie idealne na jesień, ale ja wyczarowałam je wiosną. Idealne połączenie gruszki z korzennym cynamonem i lekko piekącym imbirem. Na wierzchu chrupiąca słodko cynamonowa warstewka przypominająca bezę.  Ale… uwaga! Ciasto znika szybko!

SKŁADNIKI

  • Mały kawałek masła do wysmarowania foremki
  • ½ szklanki cukru białego
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju lub 60 g masła
  • 1 i  ½ szklanki lub ok. 170 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 duża gruszka lub 2 mniejsze
  • Ok. 3-4 cm imbiru w korzeniu

PRZYGOTOWANIE

Okrągłą foremkę do ciasta smarujemy masłem.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.

Do robota (lub miski, w której będziemy miksować) wsypujemy cukier, wrzucamy jajka i tłuszcz (olej i/lub masło. Jeśli masło to delikatnie rozpuszczamy je na patelni). Zaczynamy miksować. Sukcesywnie dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i połowę cynamonu. Ciasto będzie gęste, ale powinno dać się z lekką pomocą “przelać” do brytfanki.

Myjemy gruszkę lub gruszki, kroimy w dość grube plasterki. Wkładamy do odrębnej miseczki.

Imbir obieramy ze skórki, ścieramy na tarce, dokładamy do gruszek, dosypujemy resztę cynamonu i mieszamy, by imbir z cynamonem oblepiły gruszki.

Ciasto wkładamy do foremki, na nie układamy gruszki.

Pieczemy 40 minut do suchego patyczka (patyczkiem sprawdzamy o upieczeniu, czy ciasto jest gotowe). Patyczek powinien być suchy, gdy mokre ciasto go oblepia to znak, że trzeba jeszcze je trochę podpiec.

Jeśli post Ci się podoba lub uważasz, że może kogoś zainspirować, będzie mi miło, gdy go udostępnisz lub polubisz:)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *