W tym roku lato przyszło już wiosną. Dużo wcześniej niż zwykle na straganach czy sklepowych półkach pojawiły się truskawki, czereśnie, rabarbar, kapusta, marchewka, pietruszka czy inne młode warzywa i owoce. Sezon na botwinkę i szparagi również jest już w pełni. Warto z niego korzystać, gdyż nie trwa długo. Ostatnio nie mam w ogóle ochoty na mięso, więc kombinuję z różnymi daniami wegetariańskimi. Frittata to bardzo fajna propozycja na kolację. Przygotowanie wydaje się być wymagające, a tak naprawdę nie zajmuje dużo czasu.
2 porcje
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 1 burak z botwinki wraz z zielonymi częściami
- ½ cebuli
- 5 szparagów
- Olej kokosowy
- Sól do smaku
- Pieprz świeżo mielony do smaku
- 4 jajka
Przygotowanie
Obieramy dwa ziemniaki, kroimy w grubsze plasterki, gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, aby były lekko twarde.
Buraka wraz z botwinką myjemy. Buraka obieramy ze skórki i kroimy w bardzo cienkie plasterki, liście i łodygi też kroimy.
Cebulę obieramy i kroimy w plasterki.
Szparagi myjemy, kroimy w ok 2 cm kawałki.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego. Wrzucamy cebulę i chwilkę potem buraki wraz z botwiną. Smażymy ok 7 minut. W międzyczasie lekko opruszamy solą i pieprzem.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
W międzyczasie w dwóch kubkach roztrzepujemy po dwa jajka.
Ziemniaki odcedzamy. Na patelnię (do buraków) dorzucamy szparagi. Bez główek. Te zostawiamy do dekoracji. Chwilkę smażymy.
Do dwóch żaroodpornych naczyń (tych, w których będziemy jeść i piec frittatę) wsypujemy odrobinę oleju kokosowego (ok. 1/3 łyżeczki na naczynie). Na to układamy ziemniaki pokrojone w grube plastry. Wrzucamy po połowie warzyw z patelni (botwina, cebula i szparagi). Do każdego naczynia wlewamy po dwa roztrzepane wcześniej jajka. Troszkę solimy. Na wierzch układamy świeże główki szparagów.
Pieczemy ok. 10 min (dopóki jajko się nie zetnie).
Podajemy w tym naczyniu, w którym piekliśmy frittatę.
Smacznego!
Jeśli post Ci się podoba lub uważasz, że może kogoś zainspirować, będzie mi miło, gdy go udostępnisz lub polubisz:)