Wiosenne, lekkie śniadanie. Pomysł zaczerpnęłam z bloga kwestia smaku, ale jak to zazwyczaj mam w zwyczaju zmodyfikowałam go względem składników, jakie akurat mam w posiadaniu.
Składniki:
2 porcje
- 4 łyżki hummusu
- 2 szczypty mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 1/2 awokado
- garść pomidorków koktajlowych lub 1 pomidor
- kilka kiści liści roszponki
- 2 łyżki rzeżuchy
- 2 łyżki sezamu czarnego lub białego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżeczka oleju kokosowego lub masła
- opcjonalnie pieczywo
Przygotowanie:
Hummus wykładamy na talerze. Mój ma trochę ciemny kolor, gdyż nie miałam jasnego sezamu, więc pastę tahini, potrzebną do jego przygotowania, wykonałam z czarnego sezamu. Posypujemy mielonym kminem rzymskim. Dodajemy obrane i pokrojone awokado, pokrojone na kawałeczki pomidorki i roszponkę. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, skrapiamy oliwą.
Na suchej patelni prażymy delikatnie sezam i posypujemy nim składniki na talerzach. Na tej samej patelni roztapiamy olej kokosowy lub masło i smażymy jajka sadzone. Solimy według upodobań. Kładziemy na talerzach. Posypujemy rzeżuchą.
Dla chętnych dodatkowo podajemy z pieczywem.