Klopsiki z indyka z jarmużem w orientalnym rosołku

Bardzo fajny przepis pochodzący z bloga www.kwestiasmaku.com

Jak zwykle nieco zmodyfikowałam, tutaj tylko nieznacznie.

Składniki

Na 4 porcje

  • 130 g jarmużu
  • 500 g zmielonego mięsa z indyka
  • 5 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego (ja dodałam lniany)
  • Chili
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 białko z małego jaja (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • Japoński makaron ryżowy lub inny
  • Bulion drobiowy, drobiowo-wołowy lub warzywny

Przygotowanie

Jarmuż myjemy i szykujemy na drobniejsze części (odrywamy listki od twardego kawałka). Następnie gotujemy na parze ok. 5 minut. Ugotowany nieco studzimy, przez chwilkę mielimy robotem lub drobno kroimy.

Mięso wkładamy do miski, dodajemy jarmuż, starty imbir, sos sojowy, olej sezamowy lub lniany, troszeczkę chili wedle upodobań oraz białko jajka. Mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy i lepimy kulki.

Nastawiamy wodę w garnku do gotowania na parze. Kiedy woda będzie wrzała, na sitku układamy kulki, przykrywamy i gotujemy ok. 12 minut. Wykładamy na półmisek.

W międzyczasie do bulionu dodajemy starty imbir, chili, sos sojowy i olej sezamowy. Podgrzewamy.

Do miseczek wkładamy makaron, pulpeciki, zalewamy wrzącym rosołem, posypujemy szczypiorkiem.

 

 

 

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.