Kompot z wiśni jest tak banalnie prosty w wykonaniu, że trudno wyobrazić sobie, by mógł być jeszcze łatwiejszy. Róbcie i pijcie, póki wiśnie są świeże. Aby zachować smak lata na dłużej umyte wiśnie warto zamrozić na zimę.
Składniki:
- 400 g wiśni
- 2 litry wody
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Myjemy wiśnie. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, słodzimy, gotujemy ok. 20 minut. Studzimy. Próbujemy letni. Jeśli jest zbyt mało słodki dodajemy cukru do smaku. Jeśli zbyt słodki wrzucamy plasterek sparzonej cytryny.
Do kompotu można dodać kilka goździków. Ja idę w maksymalną prostotę i nie dodaję żadnych przypraw.
Jeśli post Ci się podoba lub uważasz, że może kogoś zainspirować, będzie mi miło, gdy go udostępnisz lub polubisz:)