Kiedy upał za oknem aż szkoda tracić czas na stanie przy garnkach. Rewelacyjnie wówczas sprawdzą się szybkie i łatwe przepisy. Taka właśnie jest zielona micha z sałaty, szpinaku i awokado. Idealna, by jeść ją samą lub jako dodatek do czegoś bardziej treściwego.
Przepis na 3 porcje
Składniki:
- 4 liście sałaty lodowej
- 2 garści szpinaku baby
- Pół sporego dojrzałego awokado
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu lipowego lub wielokwiatowego
- Płaska łyżeczka musztardy
- Świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Myjemy szpinak i sałatę. Sałatę rwiemy na mniejsze części. Wrzucamy do miski razem ze szpinakiem.
Awokado obieramy, kroimy na dość duże kawałki i wrzucamy na liście.
W kubku przygotowujemy sos. Zaczynamy od miodu i soku z cytryny. Energicznie mieszamy. Dodajemy po trochu oliwy, mieszamy. Dodajemy musztardę, mieszamy. Polewamy nim sałatkę. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Uwielbiam takie sałatki 🙂
Spróbuj mojej, na takie zimne dni, jak teraz, będzie wspomnieniem lata:)