Jeśli nie macie suma to można go zastąpić inną rybą. Jednak sum upieczony w podany przeze mnie sposób smakuje naprawdę dobrze.
Przepis na 2 małe porcje
Składniki:
- 150 g suma
- 4 plasterki limonki
- 5 gałązek świeżej pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Myjemy świeżego suma. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy i posypujemy świeżo mielonym pieprzem z obu stron. Do naczynia wkładamy ok. 2 łyżeczek oleju kokosowego. Układamy na rybie limonkę i dookoła gałązki pietruszki. Pieczemy 25 min w nagrzanym do ok. 250 st. piekarniku. W połowie pieczenia przekładamy na drugą stronę. Gotowe!
Jeśli post Ci się podoba lub uważasz, że może kogoś zainspirować, będzie mi miło, gdy go udostępnisz lub polubisz:)