Sałatka śledziowa z curry

Co roku na Wigilię z mojej starej pracy dostaję jedno i to samo zamówienie: sałatka śledziowa z curry. Sałatka do dietetycznych nie należy, ale raz na jakiś czas można zaszaleć. Przepis jest prosty. Do Wigilii zostało kilka dni, więc może komuś się przyda.

Śledzie w curry
Śledzie w curry

Składniki:

850 g śledzi matijasów

2 duże cebule

6 jajek

Trzy łyżki śmietany

Łyżka majonezu

1-2łyżeczki musztardy

1-1,5 łyżeczki curry

Przygotowanie:

Śledzie myjemy trzy razy w bardzo zimnej wodzie. W ostatniej wodzie odstawiamy na 12 godzin w zimne miejsce.

Gotujemy jajka na twardo.

Śledzie kroimy na 2-3 cm kawałki.

Śledzie w curry

Cebulkę siekamy w drobną kosteczkę. Jajka również Wszystko wkładamy do jednej miski. W kubku robimy sos z majonezu, musztardy i curry. Zazwyczaj dodaję zwykłą musztardę. Tym razem miałam francuską, ale okazuje się, że i ona świetnie pasuje. Mieszamy.

Gotową sałatkę odstawiamy na noc w zimne miejsce, by się przegryzła.

Śledzie w curry
Śledzie w curry

Jeśli post Ci się podoba lub uważasz, że może kogoś zainspirować, będzie mi miło, gdy go udostępnisz lub polubisz:)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *