Spaghetti, które teraz pokazuję, to takie moje szybkie danie. W Bolonii nie byłam, ale sądzę, że z Bolonią ma tyle wspólnego co pierogi ruskie z Rosją albo barszcz ukraiński z Ukrainą.
Przepis na 3 porcje
Składniki:
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 cebula średniej wielkości
- Łyżka oliwy
- 30 dkg mięsa mielonego (dowolnego – ja zazwyczaj robię z mieszanego)
- Makaron spaghetti – tyle ile potrzebujecie na trzy porcje
- Sól do smaku
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki bazylii
- Ewentualnie ½ łyżeczki tymianku
- ¼ łyżeczki papryki słodkiej
- Papryka ostra – do smaku – zależy, czy chcecie wersję ostrą czy łagodną
- Puszka pomidorów
- Szczypta cukru
- Listki świeżej bazylii
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
W międzyczasie czosnek i cebulę obieramy ze skórki i kroimy drobniutko. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek i cebulkę, by lekko się zeszkliły. Do tego dorzucamy mięso i od razu zaczynamy mieszać i „dźgać”, by nie zbiło się w kulki. W międzyczasie solimy do smaku, dodajemy przyprawy. Cały czas mieszamy. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy pomidory. Mieszamy, gotujemy, dodajemy cukier.
Makaron odcedzamy, na to kładziemy sos, listek bazylii i voilà😊
Jeśli post Ci się podoba lub uważasz, że może kogoś zainspirować, będzie mi miło, gdy go udostępnisz lub polubisz:)