Zupa z jarmużu

Niekiedy przychodzi taki czas, kiedy zapasy się kończą, do sklepu iść się nie chce, więc zostaje jedynie kreatywność. Wówczas wymyślam i gotuję coś z niczego. Tak powstała zupa z jarmużu.

Składniki:

3 porcje

  • Ok. 1 l. wody
  • Mieszanka mrożonych warzyw lub 1 marchewka, 1 mała pietruszka, kawałek selera i pora
  • 5 ziemniaków
  • 2 garści jarmużu
  • 1 listek laurowy
  • Kilka ziarenek pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki cząbru suszonego
  • ½ łyżki soli (ja używam morską lub himalajską)
  • Pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony)

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy ok. 1 litra wody. Wrzucamy listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Do gotującej się wody wrzucamy dwie garści mrożonych warzyw lub jedną pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i pora. W między czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Myjemy jarmuż. Na garnek z zupą nakładamy część garnka do gotowania na parze lub w oddzielnym garnku gotujemy na parze przez 3-5 minut jarmuż. Kiedy jest już mięciutki, ale nie rozgotowany, dorzucamy go do zupy, solimy, dodajemy przyprawy, chwilę podgotowujemy i dodajemy pieprzu do smaku.

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.