Karczma Bałkańska Dusza na warszawskim Targówku

Targówek to niestety sypialnia. Restauracji, a tym bardziej dobrych, jest tu jak na lekarstwo. Regularnie bywam w Basmati, pojawiło się jakiś czas temu inne zacne miejsce, o którym kiedyś wam napiszę. Tym razem, zupełnie niespodziewanie, na walentynkowy lunch Ukochany zabrał mnie na bałkańską wyprawę smaków. Kuchnia bałkańska do moich ulubionych nie należy, ale raz na jakiś czas lubię za jej pomocą przypomnieć sobie bośniackie drogi pełne niespodzianek czy chorwackie zatoczki widziane z jachtowego pokładu.

Tym razem padło na Bałkańską Duszę. Karczma jest usytuowana w miejscu, którego znikąd nie widać, więc jeśli nie wiecie o jego istnieniu, mała szansa, że tam się pojawicie. Zaczynamy od zupy jagnięcej ze świeżymi warzywami (14 zł). Zupa jest pikantna, podana z chlebkiem wyglądającym jak bośniacki somun. Zupa bardzo dobra, treściwa, tłusta, z wyraźnym smakiem warzyw.

Próbujemy także sałatkę szopską (12 zł) czyli tradycyjną sałatkę bułgarską, którą zajadałam się w Sofii. Sałatka szopska to miks warzyw takich jak pomidor, ogórek, papryka, cebula, a do tego kozi ser.

Kolejne danie, którego próbujemy to Leskovački ćevap (29zł). Czyli dwa spore kotlety z posiekanego wołowo-baraniego mięsa, nadziewane ostrą papryką, czosnkiem, serem i boczkiem. Danie pochodzi z kuchni serbskiej.

A dla mnie, tym razem, serbskie ćevapčići (23 zł). Czyli paluszki z siekanej wołowiny. Obydwa dania mięsne podawane są ze świeżą marchewką, ryżem z papryką i warzywami, ziemniakami drobno pokrojonymi, ajvarem, sosem tzatziki.

Do tego bierzemy jeszcze szpinak (chyba 9 zł). Szpinak dość tłusty, podany z drobno pokrojonymi ziemniaczkami.

Podsumowując, Bałkańska Dusza to miejsce, które mogę polecić. Nie spodziewajcie się lekkiej kuchni, choć trudno byłoby się jej spodziewać po Bałkanach. Nie jest to miejsce, o którym Wam napiszę, że warto przyjeżdżać z drugiego krańca Warszawy, ale na pewno warto  wstąpić przejazdem lub gdy mieszka się w okolicy.

Kontakt

Kanałowa 6, Warszawa

Jeśli post Ci się podoba lub uważasz, że może kogoś zainspirować, będzie mi miło, gdy go udostępnisz lub polubisz:)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *